Ενημέρωση για τη νέα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 VOC 202012/01 – Εταιρεία RIDACOM

Ανακοινώσεις Νεα

Αγαπητοί Συνεργάτες και φίλοι,

Τον Δεκέμβριο του 2020, οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, που αναφέρεται ως SARSCoV-2 VOC 202012/01 (Variant of Concern, έτος 2020, μήνας 12, παραλλαγή 01). Στη νέα παραλλαγή, η οποία ταυτοποιήθηκε μέσω αλληλούχησης, εντοπίστηκαν αρκετές μεταλλάξεις – κυρίως σε περιοχές του γονιδίου S που κωδικοποιεί την επιφανειακή γλυκοπρωτεΐνη ακίδα (Spike potein), που αποτελεί μία κύρια δομική πρωτεΐνη-υπεύθυνη για την είσοδο του ιού στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρατηρούμενη υψηλότερη μεταδοτικότητα και νοσηρότητα μεταξύ του πληθυσμού στις περιοχές όπου έχει επιβεβαιωθεί η νέα παραλλαγή, οφείλεται στην εμφάνιση αυτών των μεταλλάξεων.

Η νέα παραλλαγή SARSCoV-2 VOC 202012/01 εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα και έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις μόλυνσης σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι λόγω των αλλαγών στο ιικό γονιδίωμα (παρατηρούμενες κυρίως στο γονίδιο S), οι διαγνωστικές μέθοδοι που βασίζονται στην ανίχνευση του γονιδίου S του ιού, εμφανίζουν σημαντικά μειωμένη ευαισθησία και ειδικότητα. Το ECDC και ο ΠΟΥ, συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιούνται μέθοδοι που βασίζονται αποκλειστικά στην ανίχνευση του γονιδίου για τη μοριακή διάγνωση του SARSCoV-2, καθώς η πιθανότητα ενός ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Οι ειδικοί προτείνουν, στη μοριακή διάγνωση του ιού SARSCoV-2, να χρησιμοποιούνται κιτ που ανιχνεύουν περιοχές δύο ή τριών γονιδίων – τα οποία έχουν αποδειχθεί ως πιο συντηρητικές και ειδικές περιοχές-στόχοι για τον SARSCoV-2 (π.χ. RdRpORF1abN και E γονίδια).

Σε αυτά τα πλαίσια, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα διαγνωστικά εργαλεία μοριακής ανίχνευσης του SARS-CoV-2 που προσφέρονται από τη RIDACOM, δε βασίζονται στην ανίχνευση του γονιδίου S. Επομένως, η νέα παραλλαγή του ιού δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα της μεθόδου στην ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 (συμπεριλαμβανομένης και της νέας μετάλλαξης VOC 202012/01).

Τόσο εμείς, όσο και οι συνεργάτες μας, εγγυόμαστε ότι τα διαγνωστικά τεστ που προσφέρουμε,  μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως τα πλέον αξιόπιστα και ακριβή μέσα διάγνωσης του ιού SARS-CoV-2.

·       LiliF ™ COVID-19 Σετ RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (iNtRON, Νότια Κορέα)         – ανίχνευση 3 γονιδίων-στόχων: E, RdRp και N

·       SARS-CoV-2 / SARS-CoV Multiplex REAL-TIME PCR Detection Kit (DNA-Technology, Russia) – ανίχνευση 3 γονιδίων-στόχων: SARS-CoV-like γονίδιο, E και N

Έχοντας υπόψη την εξαιρετικά γρήγορη εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του ιού, η ανάγκη να εφαρμοστούν στη χώρα μας νέες διαγνωστικές μέθοδοι για τον έλεγχο και τη διαφοροποίηση του SARSCoV-2 VOC 202012/01, κρίνεται επιτακτική.

Στην ομάδα της RIDACOM, παρακολουθώντας από την αρχή με αίσθημα ευθύνης τις παγκόσμιες εξελίξεις σχετικά με το νέο κορονοϊό, συνεργαζόμενοι με κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές, προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις πιο πρόσφατες, καινοτόμες και αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους, προκειμένου να μπορούμε να τις προσφέρουμε σε εσάς, στηρίζοντας ενεργά τη σωστή εισαγωγή τους στην εργαστηριακή σας ρουτίνα.

Αναμένετε τις επόμενες μέρες το χαρτοφυλάκιο των διαγνωστικών μας προϊόντων μας για τον έλεγχο και την ταυτοποίηση του SARSCoV-2 VOC 202012/01.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *