Πρόγραμμα δράσεων Υπουργείου Υγείας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ανακοινώσεις Νεα Σεμινάρια-Συνέδρια

Τα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (περίπτερο 15), θα τελεστούν από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει το πρόγραμμα δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερό του σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Σάββατο 7/9/2019

10.00-13.00

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού με την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας

Το εξειδικευμένο προσωπικό του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο στην κινητή μονάδα Μαστογραφίας του Νοσοκομείου, θα διενεργεί προληπτικό έλεγχο με κλινικές εξετάσεις μαστού και μαστογραφίας στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των γυναικών στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

10.00-13.30

Αιμοδοσία

Η αιμοληψία εθελοντών αιμοδοτών θα διενεργηθεί στην κινητή μονάδα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ από εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Επιπλέον μέλη του προσωπικού θα βρίσκονται σε διάφορα μέρη της ΔΕΘ με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντικής αιμοδοσίας.

11.00

Παρουσίαση της MedApp της Microsoft

H MedApp δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής λύσεων τηλεϊατρικής, κάνοντας κυρίως χρήση μεθόδων Mixed Reality και Τεχνητής Νοημοσύνης. Χρησιμοποιεί την υποδομή Microsoft Azure για την κατασκευή, την ανάπτυξη και τη διαχείριση εφαρμογών και υπηρεσιών. Η MedApp συνδέει την ανθρώπινη καρδιά με το Microsoft HoloLens AR, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον καρδιολόγο που του επιτρέπει λεπτομερή προβολή σε πραγματικό χρόνο της καρδιάς του κάθε ασθενή.

11.00-13.00

Μαθήματα γονεϊκότητας

Αποτελεί τμήμα ολοκληρωμένου προγράμματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που στοχεύει στην ενδυνάμωση των εγκύων στην προετοιμασία των ζευγαριών και στην προώθηση του φυσικού τοκετού και του θηλασμού. Μαίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Θα πραγματοποιήσουν επίδειξη δεξιοτήτων περιποίησης βρεφών και τμήμα της προετοιμασίας της ψυχοπροφύλαξης.

11.00-13.00

Επίδειξη τεχνικών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΒLS)

Εκπαιδευτές πιστοποιημένοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) θα επιδεικνύουν σε ειδικά προπλάσματα στους επισκέπτες τις τεχνικές της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή σε ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τους πολίτες. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα και οι ίδιοι να δοκιμάσουν την εφαρμογή των τεχνικών στα προπλάσματα υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών.

Κυριακή 8/9/2019

10.00-13.00

Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού με την Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας

11.00-13.00

Ενημέρωση για την διακοπή καπνίσματος – λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος

Ομάδα από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τους κινδύνους και τα αποτελέσματα χρήσης καπνού και καπνικών προϊόντων και τις δυνατότητες επίσκεψης στα ειδικά κέντρα διακοπής καπνίσματος όπου μπορούν να απευθυνθούν για να τους παρασχεθεί βοήθεια για την διακοπή του καπνίσματος.

11.00-13.00

Επίδειξη τεχνικών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΒLS)

17.00-19.00

Στοματική Υγιεινή και Στοματική Υγεία

Οδοντίατροι και νοσηλευτές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής του Υπουργείου Υγείας θα ενημερώνουν τα παιδιά με διαδραστικά επιμορφωτικά παιγνίδια για την υγιεινή και την υγεία του στόματος και θα συμβουλεύουν τους γονείς σε θέματα που αφορούν την στοματική υγεία και υγιεινή.

Δευτέρα 9/9/2019

18.00-20.00

Εθελοντική αιμοδοσία

Επισκέπτες υγείας και νοσηλευτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη του Δικτύου Αγωγής Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις ανάγκες σε αίμα, τον τρόπο που μπορούν οι πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, τη σημασία του εθελοντισμού στην υγεία και θα απαντά σε τυχόν ερωτήματα πολιτών για το θέμα. Για τους μικρούς επισκέπτες θα είναι διαθέσιμα τα παιχνίδια για την εθελοντική αιμοδοσία που προτείνονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

18.00-20.00

Πρόληψη ατυχημάτων

Επισκέπτες υγείας και νοσηλευτικό προσωπικό, μέλη του Δικτύου Αγωγής Υγείας της 4ης ΥΠΕ, θα ενημερώνουν για τους κινδύνους ατυχημάτων και τα μέτρα πρόληψης με βάση το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη ατυχημάτων για τον μαθητικό πληθυσμό. Παράλληλα οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν μέρος σε βιωματικά παιγνίδια για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

Τρίτη 10/9/2019

17.00-19.00

Πρόληψη αναπνευστικών νοσημάτων

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα screening test (σπιρομετρήσεις–σωματομετρικά test) με σκοπό την ανίχνευση–πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων (άπνοιες – ΧΑΠ κλπ). Οι εξετάσεις διενεργούνται από εξειδικευμένο ιατρικό–νοσηλευτικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τετάρτη 11/9/2019

17.00-19.00

Ενημέρωση για την διακοπή καπνίσματος – λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος

17.00-19.00

Επίδειξη τεχνικών Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (ΒLS)

Πέμπτη 12/9/2019

17.00-19.00

Διατροφή – Σωματική ανάπτυξη

Εξειδικευμένο προσωπικό επισκεπτών υγείας, διατροφολόγων και ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την αξία της υγιεινής διατροφής και άσκησης που είναι βασισμένα στον ΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, όπως αναπτύχθηκε από τους διατροφικούς οδηγούς του Υπουργείου Υγείας. Θα εκπαιδεύουν τους μικρούς επισκέπτες με διαδραστικό παιγνίδι στο πώς να φτιάχνουν ένα υγιεινό πιάτο.

Παρασκευή 13/9/2019

17.00-19.00

Μαθήματα γονεϊκότητας

Σάββατο 14/9/2019

11.00-13.00

Στοματική Υγιεινή και Στοματική Υγεία

Καθ’ όλη την διάρκεια της Δ.Ε.Θ., στο περίπτερο του Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχει ο ΟΚΑΝΑ μέσω του τοπικού δικτύου κοινωνικής επανένταξης Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω μονάδες που θα ενημερώνουν το κοινό για την θεραπευτική προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ και την κοινωνική επανένταξη των μελών του.

• Συνδυασμένη Μονάδα Εντατικής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινωνικής Επανένταξης.

• Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Κατάρτισης.

• Μονάδα Υποστήριξης Εκπαίδευσης Θεραπευομένων – Ειδική Μονάδα Εφαρμογών Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Επίσης, θα προβάλλονται video θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται από ειδικά κέντρα, όπως η κατ’ οίκον νοσηλεία παιδιών με σοβαρές αναπηρίες της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και για διασυνοριακά ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιούνται από Νοσοκομεία και την 4η ΥΠΕ σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *